Projekt | Budowa destylarki do alkoholu
Ostatnim czasem zainspirowani wzrostem popularności domowych alkoholi postanowiliśmy wykonać najprostsze automatyczne urządzenie do dsestylacji alkoholu przy użyciu regulatorów temperatury z naszego sklepu.
Do tego celu wykorzystaliśmy popularny i wygodny moduł kontroli temperatury NA1.
https://termoregulatory.pl/pl/moduly-sterowania/62-modul-sterujacy-na1.html
Udało nam się w prosty sposób przedstawić sens tego zadarnienia.Projekt destylarki traktujemy jako czysto naukowy eksperyment więc nie będziemy zajmowali się omawianiem poszczególnych receptur lub szczegółów w celu poprawy walorów smakowych ponieważ nie znamy się na tym temacie.:-) Założeniem projektu było ograniczenie wydatków związanych z konstrukcja do minimum oraz to aby proces był w pełni automatyczny ,bezpieczny i wykorzystywał grzanie elektryczne które można kontrolować w bardziej dokładny sposób niż kuchenkę gazowa.
Lista części
- Szybkowar np: turecki 3,5 l -70 zł
- Rurka miedziana -20 zł
- Grzałka Elektryczna lub mała kuchenka (my wykorzystaliśmy grzałkę za 23 zł z poprzedniego projektu- wędzarni elektrycznej) -30 zł
Proces destylacji polega w skrócie na odparowaniu alkoholu z zacieru który jest "bazą" w naszym procesie.Alkohol w zacierze powstaje na skutek działalności drożdży (grzybów) które w procesie tzw. oddychania beztlenowego (bez dostępu powietrza) wytwarzają alkohol etylowy.
Aby drożdże miały co "jeść" w skład zacieru musi wchodzić oprócz wody również cukier .
Receptura na zacier
Jedna porcja dla pełnego zalania szybkowaru:
- 3,5 l wody ( + 35 stopni).
- 1 kg cukru.
- 30 g drożdży TURBO wersja.
Po wymieszaniu całość należy odstawić na 24 h w celu tzw. FERMENTACJI . Drożdże zjadają cukier i produkują alkohol.Na koniec procesu płyn wewnątrz baniaka ma ok 12 % alkoholu co stanowi bazę dla naszej destylacji.
Budowa
Niezbędnymi czynnościami do wykonania są :
- Szczelne połączanie rurki miedzianej z pokrywką szybkowaru.
- Wykonanie chłodnicy wodnej np. z wiadra.
- Umieszczenie czujnika temperatury w pokrywce szybkowaru.
Połącznie rurki miedzianej z nierdzewną pokrywką zabrało nam najwięcej czasu. koniec końców porządnie rozgrzaliśmy pokrywkę i zlutowaliśmy miedzianą rurkę z przykrywką. Wykorzystaliśmy jeden z otworów z zaworu ciśnieniowego.Drugi otwór rozwierciliśmy nieznacznie i na wcisk zamocowaliśmy czujnik temperatury NTC.
Kolejnym zadaniem jest uformowanie chłodnicy w wiadrze do którego nalejemy wodę chłodzącą.Zwoje chłodnicy układamy tak aby alkohol mógł spływać bez przeszkód do miejsca najniższego w którym będziemy zbierać alkohol.
Wiaderko uszczelnimy solidną dawką kleju z pistoletu.
Produkcja
Dopiero po osiągnięciu temperatury 88-90 stopni słychać wyraźna reakcje cieczy w szybkowarze.Po ok. 15 minutach spadły pierwsze krople wyprodukowanego alkoholu.
Należy zaznaczyć że pierwsze 200 ml alkoholu nie nadaje się do spożycia ponieważ zawiera wszelkie zanieczyszczenia z instalacji !